Waar Science en Business samenkomen
Evenement

Waar Science en Business samenkomen

Heb je ooit overwogen om wetenschap en ondernemerschap met elkaar te combineren? Deze werelden lijken elkaar niet vaak te ontmoeten, maar er zijn meer raakvlakken dan je zou denken. Onze redacteur Louke ging op onderzoek uit.

Je hebt het misschien niet door, maar Leiden is een van de voornaamste wetenschapsknooppunten. Niet alleen heeft het een rijke historie van bekende wetenschappers, de oudste universiteit van Nederland en een hele hoop studenten, ook barst ons Bio Science Park met meer dan 100 bioscience bedrijven. Op dit moment wordt dat park uitgebreid naar Oegstgeest om aan de vraag te voldoen van de voortdurend groeiende hoeveelheid bedrijven in de biowetenschap. Dit alles maakt het Bio Science Park een optimale plek voor wetenschappers om hun ideeën om te zetten in een écht product. En met zoveel aanwezige (ex-)studenten op zoek naar stages en werk, geeft het kleine bedrijven de mogelijkheid om te groeien. Maar in de praktijk is het toch lastig voor deze twee om samen te komen. Ook al zitten ze op dezelfde plek, de werelden van de wetenschap en bedrijven ontmoeten elkaar niet.

Dit kan lastig zijn voor beide zijden. Dus zou het geweldig zijn als er een plek was waar mensen van alle verschillende kanten van het Bio Science Park samen kunnen komen om ideeën te delen. Gelukkig heeft iemand daar al aan gedacht, en is er Science Meets Business: een maandelijkse ontmoeting waar iedereen die dat wil kan luisteren naar drie praatjes over wetenschappelijk onderzoek. Dit kan van zowel de universiteit of een bedrijf zijn en zo kunnen studenten, wetenschappers en ondernemers met elkaar mengen. Om te kijken of het aan de verwachtingen voldoet, ben ik naar één zo’n meeting gegaan.

Allerlei achtergronden

Het evenement vond plaats in het gebouw biopartner 1, één van de zwarte gebouwen naast de USC sportvelden. In de foyer nam ik wat drinken en praatte ik met wat mensen terwijl iedereen naar binnen druppelde. Iedereen had een naamkaartje met daarop hun instituut en rol, zodat het meteen duidelijk is met wie je praat. Het viel meteen op hoezeer mensen verschilden van achtergrond en ervaring. Er waren masterstudenten, PhD’ers, onderzoekers en ondernemers, en waarschijnlijk enkel ik en Leiden Science Magazine redacteur Anne als bachelorstudenten.

Nadat iedereen was gearriveerd, begonnen de praatjes. Helaas hadden we deze keer slechts twee sprekers, maar zij maakten dit goed door hun zeer interessante praatjes. Miguel Ferreira sprak over wetenschappelijk onderzoek in de ruimte met zijn bedrijf ICE Cubes, en Mahzar Ali van de TU Delft gaf uitleg over zijn aanstaande onderzoek naar kwantumtransductie. Op dit moment zal ik niet ingaan op de specifieke onderwerpen, aangezien zowel de sprekers als de onderwerpen bij elke bijeenkomst veranderen. Desondanks waren ze zeer boeiend. Zoals je kunt zien, waren deze twee onderwerpen erg breed en behandelden ze verschillende aspecten van de wetenschap, wat mijn kennishongerige brein zeker kon waarderen.

Filosofisch netwerken

Maar het echte plezier begon pas na de lezingen, toen iedereen gratis drankjes kon halen aan de bar en met iedereen kon praten. Iedereen was vriendelijk en het was vrij eenvoudig om met mensen in contact te komen. Ik heb me enorm vermaakt tijdens het praten met verschillende mensen en ideeën en meningen te delen over onderwerpen die niet altijd gerelateerd waren aan de onderwerpen van de lezingen. Ik had bijvoorbeeld een korte filosofische discussie over de basis van wetenschap of over hoe het nu kan dat leven mogelijk is. Dr. Ali legde me persoonlijk uit wat warp is en hoe deze (in theorie) voor ruimtereizen kan worden gebruikt. Ook leerde ik over verschillende onderzoeken die mensen aan het uitvoeren waren. Kortom, ik heb echt genoten van de bijeenkomst, maar ik was benieuwd naar de ervaringen van anderen.

Er waren veel mensen die er ook voor de eerste keer waren. De meesten hadden dezelfde ervaring als ik. Ze vonden het interessant om te horen over zaken buiten hun vakgebied en het bracht hen nieuwe inzichten. Opvallend genoeg waren er veel masterstudenten aanwezig omdat ze hadden gehoord dat het een goede plek was om stageplekken te vinden, wat ook werd bevestigd door de vaste bezoekers. De mensen die al vaker waren gekomen, gaven ook aan dat de bijeenkomsten in de loop der jaren erg interessant en leuk waren gebleven, met telkens nieuwe mensen en lezingen die bij elke bijeenkomst weer nieuwe inzichten gaven.

Dus kortom, als je even uit je bubbel wilt stappen en geïnteresseerd bent in het brede spectrum van de wetenschap of misschien wel ondernemer wilt worden, raad ik je aan om de bijeenkomsten bij te wonen op de tweede donderdag van elke maand. Zorg ervoor dat je een plek reserveert via hun website, waar je ook meer informatie vindt over de aanstaande sprekers.

0 Reacties

Geef een reactie