Waarom je je zo slecht voelt in Januari Beeld: Eric Elter
Achtergrond

Waarom je je zo slecht voelt in Januari

Goede voornemens of niet, de maand januari is niet voor iedereen de leukste tijd van het jaar. Waarom is dit eigenlijk zo? En wat zegt de wetenschap?

Dit is de zeer wetenschappelijke formule voor het berekenen van de datum van de beruchte Blue Monday, de zogenaamd ‘slechtste dag van het jaar’.


Waar

W= het weer

D= de schulden

d= het maandsalaris

T= de hoeveelheid dagen sinds kerst

Q= hoe goed mensen zich houden aan hun goede voornemens

M= niveau van motivatie en tenslotte

NA =“het gevoel van actie ondernemen”

Zoals elke goede wetenschappelijke formule bevat deze geen eenheden, behalve de voor de hand liggende eenheden (d.w.z. dagen en geldwaarde), en is deze puur ontworpen als een marketingstrategie.

Ook al is deze theorie, en vooral de formule, keer op keer bekritiseerd, ik vroeg me af of er misschien een kern van waarheid in zat. Omdat ik de afgelopen maand veel gevoelens heb gezien en gevoeld over januari en over hoe rot het is. Van de posts op sociale media tot de Jumbo-reclame, en vanuit mijn eigen gevoel dat ik gewoon niets wilde doen, vroeg ik me af waardoor we ons zo voelden, en of er een manier was om dit te voorkomen.

January blues

Dus natuurlijk opende ik Google en zocht naar “Why January sucks”, en werd meteen overweldigd door een grote hoeveelheid artikelen met redenen hiervoor en die heel relevant klonken. Ik wilde echter zien of er daadwerkelijk een wetenschappelijke redenering achter dit concept zat. Dus mijn volgende stap was om de oude vertrouwde Google Scholar te openen en te zoeken naar verschillende varianten van ‘januari’ en ‘slecht’, en het enige wat ik kreeg was ‘het januari-effect’, een economisch principe over ‘abnormaal hoge rendementen op aandelen met een kleine kapitalisatie die nog steeds worden waargenomen tijdens de maand januari” wat ook interessant klinkt, maar dit was niet genoeg om mijn nieuwsgierigheid naar “Blue Monday” te bevredigen, dus bleef ik de afzonderlijke factoren uit de formule onderzoeken, te beginnen met het weer.

Ik heb een heel interessant artikel gevonden: Een warm hart en een helder hoofd: de voorwaardelijke effecten van het weer op stemming en cognitie. In dit artikel hebben ze verschillende artikelen doorgenomen en hun eigen onderzoek gedaan naar de correlatie tussen weer en stemming. De resultaten waren niet echt overtuigend, maar het leek te wijzen op het idee dat 30 minuten buiten zijn, als het 20 graden Celsius is zonder al te bewolkt te zijn, over het algemeen de stemming van mensen leek te verbeteren. Dus ik denk dat het weer een kleine factor kan zijn, maar helaas hebben we geen controle over het weer, dus dit helpt ons niet bij het oplossen van de januari blues. Dit onderzoek liet echter wel zien dat 30 minuten buiten zijn ons humeur kan verbeteren, dus we kunnen dit advies meenemen.

Schulden

De schulden en het maandsalaris zijn erg relatief aan het persoon, en lijken niet zo relevant voor het vinden van een datum waarop iedereen zich het slechtst bij voelt. Maar ik denk dat er geen wetenschappelijk onderzoek hoeft te worden gedaan om te weten dat schulden hebben niet echt helpt om je humeur te verbeteren. Volgens dit onderzoek blijkt dat vakanties alleen een positief effect hebben als mensen effectief rust nemen en als ze niet veel openstaande taken hebben. Effectief rust nemen is moeilijk, vooral omdat er geen echte richtlijnen zijn om mensen hierbij te helpen. Desalniettemin heeft Saundra Dalton-Smith 7 soorten rust omschreven in haar boek; dit zijn emotionele, fysieke, mentale, creatieve, spirituele, sociale en zintuiglijke rust. Rust betekent niet per se dat je iets niet doet, maar eerder het tegenovergestelde van wat je normaal gesproken zou doen. Als je veel zit, dan zou je op moeten staan en je lichaam bewegen. Als je in je dagelijkse leven niet veel creatieve dingen doet, dan zou je kunnen gaan tekenen, of iets schrijven, of een huis in de sims bouwen, of iets anders wat voor jou creatief is. En misschien heb je geen behoefte aan bepaalde soorten rust, maar het is nog steeds goed om deze verschillende soorten in gedachten te houden.

Frisse start

Dan houden we nog drie factoren over; Q, M en NA, die voor mij allemaal zeer nauw verwant zijn, en ook een van de redenen waarom ik vind dat januari zo verschrikkelijk voelt: “goede voornemens" en de druk die we daardoor op onszelf uitoefenen. “Het Fresh-Start Effect” bedacht door Hengchen Dai et al. is een effect dat ervoor zorgt dat mensen na bepaalde belangrijke tijdstippen opnieuw willen beginnen, zoals hun verjaardag en ook oud en nieuw. Dit is echt iets geweldig, maar onderzoek suggereert dat het ongeveer 66 dagen duurt om een ​​gewoonte te ontwikkelen, wat de meeste mensen niet bereiken.

Ik geloof dat dit te maken heeft met mensen die meteen hun doel willen bereiken, in plaats van er kleine stapjes naartoe te maken. Binnen één dag van de ene levensstijl naar een geheel nieuwe gaan, is niet duurzaam en geeft je geen tijd om je aan te passen. Ik geloof ook dat het frisse-start effect heel negatief kan zijn, want zodra het ook maar een beetje fout gaat, stop je gelijk en ga je op het volgende frisse moment, en dan ga je ervan uit dat het wel perfect zal gaan. Maar succes wordt nooit gehaald zonder mislukkingen onderweg. Dus als het fout gaat, moet je gewoon gelijk weer doorgaan, want het hoeft allemaal niet perfect.

Kortom, de formule bevat enige waarheid, maar het is zeker niet de manier om de slechtste dag van het jaar te bepalen. Maar wij weten nu wel beter hoe we door januari heen kunnen komen: stel kleine doelen, ga naar buiten en wees niet bang om te falen. En heb ook geen schulden en vind een manier om het weer te veranderen. Januari is bijna voorbij, wat betekent dat je de maand hebt overleefd, maar ook dat dit advies een beetje te laat komt- Sorry, de January Blues en zo… Maar je kan dit artikel ten minste volgend jaar gebruiken voor jouw nieuwe “frisse” start van het jaar.

0 Reacties

Geef een reactie