En dan ben je ineens podcast-host Jordy Janssen en Inge van Dijck zijn de hosts van Wetenschap op je Gemak.
Interview

En dan ben je ineens podcast-host

Sinds 11 mei heeft de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen haar eigen podcast: Wetenschap op je Gemak. Wij spraken student Jordy Janssen, één van de hosts van de show. Hoe is hij in dit project verzeild geraakt?

De podcast biedt iedere twee weken een kijkje in een wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden. Van kunstmatige intelligentie tot buitenaards leven, er komt van alles aan bod. En de hosts, Jordy Janssen en Inge van Dijck, loodsen de luisteraar met gemak door ieder onderwerp. Omdat elke aflevering bestaat uit een interview en een bezoek aan het lab, krijgt de luisteraar een proefje van zowel theorie als praktijk.

Jordy, hoe ben je bij deze podcast betrokken geraakt?

Dat gebeurde heel toevallig, ongeveer een jaar geleden. De faculteit had het idee om een podcast te maken, al waren er verder nog geen concrete plannen. Omdat ik sowieso wel actief ben in wetenschapscommunicatie namens Leiden Science Magazine, vroegen ze of ik mee wilde doen. Op dat moment volgde ik de master Biology & Science Communication: ik wist dat ik door wilde in wetenschapscommunicatie, maar nog niet precies in welke vorm. Een podcast had ik nog niet eerder overwogen. Na een paar seconden besloot ik: waarom niet?

Dat is lekker spontaan, is het uitgepakt zoals je hoopte?

Zeker, ik geloof echt dat je dit soort ervaringen moet aangrijpen. Als iets ineens op je pad komt, is dat weer een mogelijkheid om iets nieuws te leren. Ik had ook geen idee waar ik aan begon, maar het is een enorm leuke ervaring gebleken. En ik heb er veel van geleerd.

Wat voor nieuwe dingen heb je geleerd?

Een heleboel, bijvoorbeeld hoeveel werk het is om een podcast te maken. Vooral editen moet je niet onderschatten: onze editor Didi Spaans knipt een opname van anderhalf uur tot een aflevering van 25 minuten. Maar ook van de opnames heb ik veel geleerd, zoals hoe je de beste geluidskwaliteit krijgt of hoe je goede vragen stelt om een gesprek gaande te houden.

Zaten daar nog dingen tussen waar je aan moest wennen?

Absoluut, vooral het begin was wennen. Ik had ervaring met schrijven, maar niet met podcasts. Dit is veel moeilijker te bewerken: alles wat je zegt, wordt onderdeel van het product. Tijdens een opname kun je niet zomaar beginnen met praten, je moet eerst bedenken wat je gaat zeggen. En ook wanneer je praat, neem je jezelf helemaal onder de loep: taalgebruik, intonatie en articulatie, het beïnvloedt allemaal de kwaliteit van de opname. Daarnaast moet je tijdens een interview continu bedenken of de luisteraars het verhaal kunnen volgen, of dat je misschien om een verduidelijking moet vragen. Na een tijdje gaat het vanzelf, maar in het begin voelt het echt alsof je honderd dingen tegelijk doet.

Dat klinkt als een vuurdoop, maar was het wel leuk?

Het hele proces was ontzettend leuk, ik zou het zo nog een keer doen. Het is vooral mooi om over wetenschap te kunnen praten met experts, om ze al mijn brandende vragen te stellen en meer te leren. En het is natuurlijk heel surrealistisch om ineens je eigen naam op Spotify te zien staan.



De podcast Wetenschap op je Gemak is te beluisteren via Spotify, waar om de week een nieuwe aflevering verschijnt. De derde aflevering is vandaag uitgekomen, dus luister hem snel!

Whats App Image 2023 06 07 at 22 30 34
Achter de schermen in de Hortus Botanicus te Leiden tijdens de eerste aflevering

0 Reacties

Geef een reactie

Related