Licht uit, sterren aan! Beeld: Cestomano, Flickr.com
Evenement

Licht uit, sterren aan!

Ook jij zal wel eens naar de nachtelijke hemel kijken om een planeetje te spotten of gewoon te genieten van de twinkelende sterren. En het is je vast ook wel eens opgevallen dat je op donkere plekken veel meer sterren kan zien. Daarom wordt Leiden op 25 september in duisternis gehuld.

Het weer laat het toe, dus zullen zondag tussen 22:00 en 23:30 alle publieke lichten uit gaan. Aan onder andere alle bewoners wordt gevraagd om ook hun lichten uit te zetten. Zodra de stad goed donker is, kun je naar buiten om de sterrenhemel te bewonderen. Daarvoor zijn een wandeling en een aantal ‘hotspots’ opgezet.

Sterrenwandeling

De zogenoemde ‘sterrenwandeling’ neemt je mee door het Singelpark. Je loopt een rondje om de binnenstad, van de randen van het donkere gebied tot in het hart van de duisternis. Tijdens de wandeling passeer je ook al een paar van de hotspots. Op het kaartje zijn zowel de route van de sterrenwandeling als de locaties van de tien hotspots aangegeven. Bij de hotspots staat een team aan experts en studenten met een telescoop. Zij kunnen vertellen wat er allemaal te zien is en de telescoop precies op de juiste ster mikken.

Seeing Stars luidt ook de eerste editie van de Space Week in. Die week kun je langs bij de Oude Sterrenwacht of het SRON Netherlands institute for space research om een demonstratie bij te wonen van de James Webb telescoop, of om deze zelfs na te bouwen met Lego!


Seeingstars flyer v22 Seeingstars flyer v22

Lichtvervuiling

Het hoofddoel van deze avond is natuurlijk om iedereen een kans te geven de sterren te zien zoals je ze hoort te zien: zonder omringd te worden door kunstlicht. Om erachter te komen hoe ernstig deze lichtvervuiling precies is, wordt aan iedereen gevraagd om zelf metingen te doen. Zo kan het verschil tussen de normale situatie in Leiden vergeleken worden met de nacht van 25 september. Wil je daarmee helpen? Kijk dan hier.

Lichtvervuiling heeft naast het niet kunnen zien van de sterren namelijk ook andere gevolgen. Kunstmatig licht is een geweldige uitvinding geweest voor mensen, maar nu komen er ook nadelen voor ons naar voren. Ten eerste kost het heel veel energie en dus ook geld en grondstoffen om onze woonplekken 's nachts te verlichten. 40% van de elektriciteitsrekening in de meeste steden gaat alleen al naar straatlantaarnpalen.

24-uursklok

Daarbij zorgt deze straatverlichting ook nog voor het verstoren van de 24-uursklok van mensen en andere organismen om ons heen. Bij mensen lijkt deze verstoring zelfs in verbinding te staan met borstkanker. Verder zorgt de hoeveelheid licht er ook voor dat migrerende vogels de weg kwijt raken en oververmoeid raken of tegen hoge structuren aanvliegen. Insecten worden aangetrokken tot lampen en sterven uiteindelijk, wat zeker niet meehelpt aan het redden van de insectenpopulatie.

Zelfs in en rond de zee zijn dieren niet veilig. Vrouwelijke zeeschildpadden vinden namelijk moeilijker plaatsen voor hun nest. En als de baby's uit het ei kruipen zijn ze er nog steeds niet vanaf: door de lichten raken ze gedesoriënteerd en kruipen ze de verkeerde kant op.

Onder water kunnen vissen wegzwemmen van de lichtbron, wat kan zorgen voor habitat vermindering, of kunnen juist aangetrokken zijn tot lichtbronnen, waardoor ze makkelijker gevangen worden. Het is dus niet alleen belangrijk voor de astronomie en ons eigen plezier om het onnodige licht uit te doen aanstaande zondag, maar als het een succes is zou het wel eens leuk kunnen worden om dit vaker te doen!


0 Reacties

Geef een reactie

Related