Wat als ik je zou vertellen dat coderen de nieuwe taal van vandaag is... Beeld: Unsplash
Opinie

Wat als ik je zou vertellen dat coderen de nieuwe taal van vandaag is...

Coding is dé manier waarmee we onze ideeën makkelijk kunnen communiceren met computers, en is gek genoeg makkelijker te leren dan het leren van een compleet nieuwe taal. Als je geïnspireerd wilt worden om hier meer mee te doen, dan ben je op de goede plek aanbeland!

Als je dit artikel leest, dan lees je het waarschijnlijk vanaf je telefoon of computer. Misschien heb je het gevonden via sociale media, of op de website waar het is geplaatst. Hoe zou jij je voelen als ik je vertelde dat je op dit moment het eindresultaat ziet van miljoenen regels code? Elk digitaal apparaat dat ieder van ons tegenwoordig bezit, kan worden gebruikt dankzij de creatie van programmeertaal. Maar weten we eigenlijk wel wat code is?

Code is vergelijkbaar met onze gesproken taal, maar dan zonder alle ingewikkelde alfabetten en grammaticastructuren. Het lijkt meer op een reeks speciale commando's en afkortingen. Laten we het voorbeeld nemen van bakken. Je weet vast hoe belangrijk het is om een recept nauwkeurig te volgen als je een heerlijke cake uit de oven wilt halen. Het kost veel werk om de precieze hoeveelheid bloem of het aantal eieren dat je in de mengkom hebt gedaan af te meten. Code schrijven is hetzelfde. Je moet de stappen van wat je maakt opsplitsen in korte woorden, geschreven in een specifieke vorm, zodat je computer kan herkennen wat je hem vertelt te doen.

"Coderen is geen verzameling technische vaardigheden maar een nieuwe vorm van persoonlijke expressie, waardevol voor iedereen, net als leren schrijven." - Mitchel Resnick en David Siegel

Coderen is een nieuwe manier voor ons om onze ideeën duidelijk over te brengen op computerinterfaces. Je zucht misschien van opluchting nu je weet dat het makkelijker kan zijn om code te leren dan om Frans te leren met al die ingewikkelde uitspraak van het woorden. Hierbij wil ik je graag vertellen dat als wanneer klaar bent om geïnspireerd te worden, je aan het juiste adres bent aanbeland.

Coding 1 Coding 1
Voorbeelden van simpele opdrachten waar je programmeren voor kan gebruiken. Beeld: Clarissa Falempin

Moeilijk te overwinnen barrière

Veel mensen die misschien al van coderen hebben gehoord, denken misschien dat er een mythe bestaat dat alleen wiskunde- en computernerds geneigd zijn om code te leren. Dat is niet waar! De reden waarom veel mensen niet leren coderen is de moeilijkheidsbarrière die ze voor zichzelf opwerpen door aan te nemen dat het veel te veel wiskundige kennis vereist. Als jij zo denkt, stap dan over dit stereotype heen en laat mij je inzicht geven in de wondere wereld van code!

In de wereld van vandaag zijn dankzij de digitale vooruitgang veel verschillende codetalen ontwikkeld. Enkele van de grootste voorbeelden zijn JavaScript, Python, R Script, C, C++, SQL (Structured Query language), en nog veel meer2. Elk van deze programmeertalen is uniek, en het is juist NIET de bedoeling ze allemaal te leren gebruiken. Meestal worden ze elk in een bepaalde omgeving gebruikt; sommige zijn nuttiger voor het oplossen van complexe wiskundige vergelijkingen, terwijl andere gemakkelijker te gebruiken zijn voor softwareontwikkeling. JavaScript is bijvoorbeeld de code die gebruikt wordt bij het maken van websites. Hier maken we elke dag gebruik van zonder het te beseffen2.

Een ander bijgeloof dat mensen kunnen hebben is dat je bij het coderen de regels helemaal opnieuw moet schrijven. Dit is zeker niet het geval. Wanneer je leert coderen, wordt je geleerd vooraf gemaakte sjablonen te gebruiken of compatibele codes samen te voegen om het gewenste resultaat te kunnen berekenen. Vorig jaar lanceerden GitHub en OpenAI een nieuwe AI-tool die zijn eigen code kan genereren, genaamd CoPilot3.

Van deze tool is bekend dat hij natuurlijke taalaanwijzingen neemt en overeenkomstige individuele coderegels opstelt die je kunt gebruiken om je algoritme te verbeteren. Als codeerassistent kan CoPilot ook het gebruik van meerdere codetalen vergemakkelijken4. CoPilot is slechts één recent voorbeeld van een hulpsoftware voor codegebruik, er zijn in feite nog vele andere softwares in ontwikkeling. Er zijn dus veel hulpmiddelen om de kwaliteit van de code die je schrijft te vergemakkelijken en te verbeteren.

De ontwikkeling van code

Code werd voor het eerst gemaakt om het voor computerwetenschappers gemakkelijker te maken computers te gebruiken. Computers werden voor het eerst gemaakt omdat we het uiterst vervelend en foutgevoelig vonden om wiskundige berekeningen handmatig uit te voeren5. In de loop der tijd ontwikkelde code zich tot de programmeertalen die we vandaag de dag kennen, waardoor ze sneller en efficiënter konden worden gebruikt. Dit heeft zelfs geleid tot het ontstaan van Autocode (A-0), waarvan de naam de automatisering van computercodes impliceert6.

Met andere woorden, dit vertaalt zich als de eerste geautomatiseerde algoritmen die sterk bijdragen tot het verlichten van het werk van wetenschappers op het gebied van computerprogrammering. Als we bedenken dat het gebruik van code pas in het midden van de 20e eeuw een hoge vlucht nam, zien we dat het vandaag de dag een zeer lange weg heeft afgelegd2. Onze overleving is afhankelijk geworden van code: het houdt de wereld draaiende.

Hoe kan JIJ profiteren van het leren van code?

Coding stelt je in staat je creatieve en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Je breekt immers een grote taak af in een ingewikkelde reeks opdrachten.

Geduld is wel cruciaal voor je vooruitgang, want je leert door te oefenen met de commando's in de juiste volgorde te zetten. De programma's die je zou kunnen gebruiken om je code uit te voeren zijn meestal moeilijk te hanteren wanneer je nog niet weet hoe je de codetaal volledig moet gebruiken. Wanneer je begint met het leren van code, zul je waarschijnlijk veel van de foutmeldingen in de onderstaande foto krijgen. Hoewel het frustrerend kan zijn om verder te gaan met de fouten en onbegrijpelijke foutmeldingen die jouw computer kan teruggeven, zal je zien dat consistentie de sleutel tot succes is. Je kunt alleen maar groeien van het begrijpen van de fouten die je maakt.

Coding 2 Coding 2
Een foutmelding tijdens het programmeren vertelt je wat je moet veranderen. Beeld: Clarissa Falempin

Bovendien kan ik je verzekeren dat je een beter begrip krijgt van hoe computers denken. Coderen heeft het potentieel om onze manier van denken te veranderen en kan ons ook in staat stellen onszelf anders te zien in de maatschappij. Als je bijvoorbeeld wetenschappelijke gegevens zou willen leren analyseren om bij te dragen aan de wereld van het onderzoek, zou je investering daarin je een stukje dichter brengen bij het invullen van de puzzel van het technische tijdperk dat we naderen.

"Als coderen echt een verschil gaat maken in ons leven, is het belangrijk om verder te gaan dan de traditionele kijk op coderen als simpelweg een technische vaardigheid of alleen een route naar het krijgen van een technische baan."

Bronnen:

[1] Mitchel Resnick en David Siegel (quotes) https://brightthemag.com/a-different-approach-to-coding-d679b06d83a
[2]https://www.codeconquest.com/what-is-coding/common-programming-languages/
[3] https://www.theverge.com/2021/6/29/22555777/github-openai-ai-tool-autocomplete-code
[4]https://github.com/features/copilot/
[5]https://www.quora.com/Why-was-coding-invented
[6] https://www.thecoderschool.com/blog/the-history-of-coding-and-computer-programming/

0 Reacties

Geef een reactie

Related