416 kaarsjes op de taart Beeld: Elanor Feddema
Nieuws

416 kaarsjes op de taart

Vrijdag 15 juli was de 416e geboortedag van Rembrandt van Rijn. Omdat deze dag in het jaar van Leiden City of Science viel, werd hij op bijzondere wijze gevierd: met het kleinste kunstwerk ter wereld.

Dit bijzondere kunstwerk werd gemaakt door beeldhouwer Jeroen Spijker, in samenwerking met Daniela Kraft en Rachel Doherty van onze eigen faculteit. Het is een heel klein beeldje van Rembrandt, met een hoogte van 28 micrometer. Te klein om met het blote oog te zien: het beeldje is alleen zichtbaar met een elektronenmicroscoop. In het museum is dan ook alleen een petrischaaltje onder een stolp te zien. Onder twee stolpen ernaast zijn een microscoop en een foto van het beeldje te zien. Van de verdere informatie op tafel is het meest opmerkelijke een korte film waarin beschreven wordt hoe het beeldje gemaakt is.

Rembrandt
Elektronenmicroscopische opname (SEM-opname) van het beeldje, niet veel groter dan een menselijke rode bloedcel. Beeld: Museum Lakenhal

Hoe is het beeldje gemaakt?

Het beeldje is een verkleinde versie van een bestaand beeld, gemaakt door Jeroen Spijker. Dat beeld is ingescand en daarna met een 3D-printer zo klein mogelijk gereconstrueerd. Als het beeldje nog kleiner was gemaakt, zou het te veel vervormd zijn om nog als hetzelfde beeld beschouwd te worden. Het kunstwerkje is gemaakt van polymeer, afgewerkt met een laagje platina.

De natuurkundigen die hebben meegewerkt aan het project zijn niet willekeurig gekozen: in 2020 maakte ‘Kraft Lab’, de onderzoeksgroep waar beide wetenschappers deel van uitmaken, een bootje van 30 micrometer. Net iets groter dan de Rembrandt dus, maar: het bootje kon wel echt varen.

Naast een unieke manier om de verjaardag van deze Leidse schilder te vieren, is het beeldje ook belangrijk voor de wetenschap. De micro-Rembrandt is een goede test voor de 3D-printer, om te kijken wat de limieten zijn: hoe klein kunnen we printen?

IMG 4105 IMG 4105
Onder de linkerstolp ligt het petrischaaltje met daarin ergens het beeldje. Waarschijnlijk.

Verjaardagsfeestje

Voor Rembrandts verjaardag werden ook een aantal activiteiten georganiseerd, zoals een kindercollege, een tekenworkshop, en een speurtocht voor kinderen. Daarnaast was Jeroen, maker van het beeld, aanwezig om vragen te beantwoorden. Het meest populair was echter toch wel de ijscokar, waar iedere bezoeker op weg naar buiten een gratis ijsje kon halen. Zowel het terras als de bankjes aan de gracht waren gevuld met mensen van alle leeftijden, genietend van een ijsje en napratend over hun dagje museum.

Het beeldje was tot en met 31 juli te zien in de Rembrandtzaal van de Lakenhal, waar ook een aantal van zijn schilderijen hangen. Het beeldje zelf mag dan niet te zien zijn, het idee dat het daar toch echt staat maakte het het waard om een kijkje te nemen.

0 Reacties

Geef een reactie

Related