De vicieuze cirkel van koffie
Achtergrond

De vicieuze cirkel van koffie

Als je wel eens in een van de vele bibliotheken van de Universiteit Leiden bent geweest, is het je misschien opgevallen hoe veel studenten voorbijlopen met kartonnen bekers waar de geur van koffie uit komt. Hoe is dit drankje zo'n belangrijk onderdeel geworden van het dagelijks leven van studenten?

Koffie is in de eerste plaats een van de meest bekende psychoactieve drugs van dit moment. We zien koffie misschien niet eens als een drug omdat het zo zorgvuldig in onze routine is verweven. Of je nu koffie drinkt om je dag te beginnen of om wakker te blijven tijdens een van je vele studiesessies in de bibliotheek, een wereld zonder koffie lijkt voor ons onmogelijk.

Pollan
Michael Pollan. Beeld: Flickr

Michael Pollan, auteur van zes bestsellers in de New York Times, schrijft over de onzichtbare verslaving aan cafeïne en heeft uitstekende inzichten in hoe koffie verankerd is geraakt als onderdeel van de Europese cultuur.1 Tijdens het schrijven van zijn artikel stopte Pollan plotsklaps met koffie om de langetermijneffecten van het dagelijks drinken van koffie te analyseren.

Na het stoppen met koffie ervoer hij ontwenningsverschijnselen, wat volgens de door hem geïnterviewde onderzoekers een proces is dat van de ene op de andere dag begint. Hij legt uit dat dit de reden is waarom het eerste kopje koffie (of thee) het krachtigst is, omdat je lichaam actief anticipeert op de inname van cafeïne om zo de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken. De reden waarom cafeïne zo goed in ons circadiaans ritme past, is dat cafeïne zelf de oplossing is voor het probleem dat het creëert; het eerste kopje komt precies op het perfecte moment om de ontwenning van cafeïne tegen te gaan.1

"Het eerste kopje komt precies op het perfecte moment om de ontwenning van cafeïne tegen te gaan."

Cafeïne heeft zo'n sterk effect op ons lichaam omdat cafeïnemoleculen de ophoping van adenosine in de hersenen verstoren, een molecuul dat je voorbereidt op rust. De cafeïnemoleculen binden zich aan de adenosinereceptoren in de hersenen, waardoor je hersenen de boodschap krijgen dat je niet langer moe bent. Ondertussen stapelt de hoeveelheid adenosinemoleculen zich nog steeds op. Dus zodra de cafeïnemoleculen hun signaal hebben afgegeven, wordt je lichaam overspoeld met extreme vermoeidheid. Botweg gezegd is de energie die we denken te krijgen van cafeïne eigenlijk slechts onderdeel van een vicieuze cirkel!

Toch kunnen de langetermijneffecten van koffie en thee enkele verrassende voordelen bieden voor onze gezondheid, zolang we ze met mate consumeren. Regelmatige consumptie van koffie zou het risico op bepaalde soorten kanker zoals borst-, prostaat- en colorectale kanker kunnen verminderen, evenals het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dementie. Er wordt echter ook wel gezegd dat cafeïne bij bepaalde mensen ook tot meer angst kan leiden, dus deze beweringen moeten met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.2

Hoe denk jij dat cafeïne je gezondheid beïnvloedt? Heeft artikel dit je geholpen bij het bepalen van uw eigen relatie tot koffie?

Referenties:

[1] Michael Pollan. (2022, 19 juli).
https://michaelpollan.com/abou...

[2] Pollan, M. (2021, 6 juli). De onzichtbare verslaving: is het tijd om cafeïne op te geven? The Guardian; The Guardian.
https://www.theguardian.com/fo...

0 Reacties

Geef een reactie

Related