De Muurformuleschilder: Jan Willem Bruins (1946-2021) De muurformule over de in Leiden ontdekte elektron-spin

De Muurformuleschilder: Jan Willem Bruins (1946-2021)

Jan Willem Bruins, de schilder van de Leidse muurformules, is op 8 april op 74-jarige leeftijd overleden.

Als je ooit door Leiden hebt gelopen, kun je ze niet hebben gemist: de geschilderde muurformules van bekende Leidse wetenschappers, en de muurgedichten uit een hele hoop verschillende talen. De gedichten waren een initiatief van de vrienden Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins. Bruins is op 8 april op 74-jarige leeftijd overleden.

Muurformule2
In deze muurschildering wordt de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein afgebeeld.

Bruins en Walenkamp begonnen in 1992 met het schilderen van de muurgedichten in opdracht van de Gemeente Leiden. Walenkamp nam steeds het hele ontwerp op zich, Bruins de typografie en het schilderwerk. Twee natuurkundigen benaderden het tweetal in 2015, met de vraag of ze ook natuurkundige formules op de muren van Leiden konden schilderen, natuurlijk van Leidse onderzoekers. Naast de 113 (!) gedichten die ze door heel Leiden heen hebben geschilderd, zijn er zo ook acht formules te vinden, vaak met een prachtige uitbeelding van wat de formule voorstelt, zoals een reusachtige pendule voor de slingerformule van Christiaan Huygens op de Brandmeester. Je hebt ze waarschijnlijk wel gezien vanuit de trein (de gaswet van van der Waals) of op de Oude Sterrewacht (de Oort-constanten) of langs de Hogewoerd (de brekingswet van Snellius).

De schilderingen van Walenkamp, die voor het tweetal praatte, en Bruins, die daarachter op een steiger hard aan het doorschilderen was, zijn iconisch geworden voor Leiden. Nu het weer wat zachter wordt, loop dan eens langs de Einstein-vergelijking of de spin van elektronen, en hou dan Jan Willem Bruins in je gedachten.

Bekijk ook:

https://www.youtube.com/watch?v=urnEegneNFo, een filmpje over de muurformules van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde

0 Reacties

Geef een reactie