Waarom zijn muggen zo gek op mij? Een vrouwelijke culex pipiens, de meest voorkomende mug in Nederland. Bron: Wiki Commons
Onderzoek

Waarom zijn muggen zo gek op mij?

We kennen allemaal wel iemand die altijd wordt geprikt door muggen. Terwijl iedereen geniet van de BBQ, moet diegene alert blijven en toch is die aan het eind van de avond meermaals gestoken. Onderzoekers hebben al ideeën over wat sommige mensen aantrekkelijker maakt, maar het is geen zoet bloed.

Stel je voor: je maakt een wandeling op een warme zomeravond. Al je werk is af, de zon gaat onder, de lucht is beschilderd met pastelkleuren die worden gereflecteerd in de stille grachten en een fris briesje jaagt de benauwdheid van de dag weg. Dan, net als je aan het genieten bent van dit momentje rust, voel je opeens een welbekend gevoel: jeuk.

Je hebt misschien wel gehoord dat sommige mensen meer muggen aantrekken vanwege hun bloed. Het klopt dat “niveau’s van aantrekking verschillen per menselijke gastheren” (Martinez et al., 2021), maar dit verschil ontstaat niet door “lekkerder” bloed. De waarheid is, zoals wel vaker in de wetenschap, veel ingewikkelder.

Over het algemeen gebruiken muggen veel verschillende signalen om hun mogelijke prooien op te sporen. Op lange afstand detecteren muggen CO2 die door de mond of huid vrijkomt. Wanneer ze dichterbij de prooi komen, helpen warmte, vochtigheid, visuele indicatoren en lichaamsgeur om de keuze te maken.

Onderzoekers denken dat lichaamsgeur hetgeen is dat mensen onderscheidt. In één onderzoek werd vastgesteld dat muggen vaker naar bepaalde geurprofielen gingen dan andere, wanneer er van verschillende mensen geuren werden gegeven. Andere onderzoeken hebben gevonden dat de geur van mensen die minder aantrekkelijk zijn voor muggen meer componenten bevatten waarvan we al weten dat ze muggen afschrikken. Deze geluksvogels hebben misschien al van nature een afweermiddel!

LSM Mosquito New Eyes Other
Illustratie door My Andersson.

Huidbacteriën lijken ook een rol te spelen; de hoeveelheid Staphylococci en Pseudomonas soorten beïnvloeden de waargenomen aantrekkelijkheid van mensen. Er is echter nog weinig bekend over hoe en wanneer bepaalde lichaamsgeuren worden geproduceerd en in hoeverre genetica, de omgeving of de huidmicrobioom de lichaamsgeur bepalen. De zoektocht naar het antwoord op de simpele vraag waarom muggen meer van sommige mensen houden is nog lang niet voorbij.

Nu de lente in aantocht is, zijn de muggen dat ook. Om te voorkomen dat jouw tuin of balkon een broedgebied wordt voor muggen moet je regelmatig checken of er stil water rond je huis staat. In het geval dat je een vijver hebt, adviseert het RIVM dat deze een ecosysteem kan ondersteunen waar predatoren van de muggenlarven, zoals de libellelarven of kevers ook kunnen overleven.

Draag bij je volgende avonduitje lange kleren en muggenspray met ingrediënten die een wetenschappelijk bewezen werking hebben zoals citronella, DEET, picardin of IR3535 zodat je zonder jeuk kunt genieten.

Bronnen:

Martinez, J., Showering, A., Oke, C., Jones, R. T., & Logan, J. G. (2021). Differential attraction in mosquito–human interactions and implications for disease control. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 376(1818), 20190811.

0 Reacties

Geef een reactie

Related